Merimiehen sanasto
Jotta on mahdollista paneutua syvemmälle merimiehen vaimon aatoksiin, on parempi lähteä liikkeelle perusasioista eli terminologiasta liittyen merenkulkuun ja merimiehiin. Vain näin on mahdollista ymmärtää tätä muuten niin käsittämätöntä ammattikuntaa.
Kuten omakin merimieheni aina sanoo: "Merimies on erimies". En toki vielä tänäkään päivänä ymmärrä, mitä hän sillä tarkoittaa, vaan hymyilen ja nyökyttelen kuin olisin itsekin kova merenkävijä ja erimies henkeen ja vereen. Olen arvellut, että tällaisessa äärimmäisen henkisesti ja fyysisesti raskaassa työssä tämä tarkoittaa sitä, että merimies on ns. tavallista miestä rohkeampi, vahvempi ja älykkäämpi. Sellainen mies, joka pystyy mihin tahansa. Toki heidän onkin pakko uskoa itseensä ja toisiinsa työssä, missä viikkotolkulla keikutaan peltipurkissa samojen naamojen kanssa ja koitetaan pitää laiva kunnossa ja reitillä ilman suurempia onnettomuuksia. Itsehän en tähän pystyisi vaan uisin mielummin haiden kanssa kilpaa lähimpään rantaan. Tavallinen ruotsinristeilykin aiheuttaa minulle kylmiä väreitä ja ajatuksen "Miksi tänne piti taas tupata?".
Noniin, mennään asiaan eli merimiehen sanastoon. Varoitan vielä, että on mahdollista, että tästä listasta jokin yksittäinen merenkulun termi saattaa puuttua ja hienovaraisia tulkinnallisia eroja tässä voi olla, jos verrataan näitä johonkin muuhun termipankkiin.
Merimies, laivapoika, merirosvo, matruusi, kansimies, täkkäri... Rakkaalla lapsella on monta nimeä.
Kipparista tiedän sen verran, että ainakin melodraamojen mukaan laivan upotessa kuuluu kipparin mennä laivan mukana.
Olen kuitenkin jotain jo oppinutkin:
Lastaus - tämä on se peli mitä pelattiin lapsena. Laiva on lastattu eläimillä, kuten Nooan arkissa tms.
Lossaus - lastauksen vastakohta.
Tähystys - sairaanhoidon ammattilaisille tiedoksi, että tämä ei ole sitä mitä ensiksi tulee mieleen. Toki samahan se, että tähystetäänkö sitä ihmisen vai Merenkurkkua.
Kun merimieheni kertoo olevansa tähystämässä, tarkoittaa se minulle sitä, että hänellä on aikaa tähystää myös puhelintaan ja viestitellä armaalleen. Olen kuitenkin tämän karvaasti kokenut, että merimieheni ei ole asiasta samaa mieltä. Olen hyväksynyt tämän vain, koska Titanic on yksi lempielokuvista, enkä toivoisi olevani aito merileski.
OB - ordinary seamen (suom. perusmälli). Selittäköön tämä itse itsensä.
AB - able seamen (suom. kyvykäs mälli). Tällä mällillä on perusmälliä enemmän kokemusta eli vuosia merillä.
Oma merimieheni on jo saanut AB-titteli, mutta minulle hän on kuitenkin aina oma perusmällini. <3
Tämän päivän biisi onkin Yölintu - Merimies. Tämän tahtiin voikin alkaa taas suunnittelemaan seuraavaa reissua lavatansseihin.